Fiscus betaalt uw bedrijfsuitje

 

Fiscus betaalt uw bedrijfsuitje

Egmond aan zee – Veel bedrijven organiseren bedrijfsuitjes. Want dat is goed voor de teambuilding en het draagt bij aan de goede sfeer en samenwerking in het bedrijf. Maar wat zijn leuke ideeën voor een bedrijfsuitje en hoe organiseert u zo’n uitje? Er blijkt heel veel mogelijk te zijn. En, altijd fijn, als een minimaal deel van uw personeel mee gaat, is het bedrijfsuitje fiscaal aftrekbaar.

Teambuilding
Teambuilding is voor vrijwel alle bedrijven de belangrijkste reden om een bedrijfsuitje te organiseren. Door een bedrijfsuitje leren de mensen elkaar beter kennen en dat bovendien in een hele andere, informele, setting. Hierdoor verbetert de samenwerking binnen het bedrijf en kunnen de mensen elkaar later makkelijker vinden, bijvoorbeeld als zij van verschillende afdelingen zijn. Dit komt de werkprocessen binnen uw bedrijf ten goede. Maar na een gezellig en geslaagd bedrijfsuitje gaan de mensen ook met meer plezier naar hun werk. Dit is goed voor de productiviteit en vermindert het ziekteverzuim.

Aftrekbaar
De fiscus bevordert de feestvreugde. De kosten van het bedrijfsuitje zijn namelijk als personeelskosten volledig aftrekbaar voor de belastingen. Onder twee voorwaarden: het bedrijfsuitje moet opengesteld zijn voor minimaal driekwart van alle werknemers van het bedrijf, of driekwart van een afdeling. En het bedrijfsuitje moet een gezamenlijk karakter hebben. Onder deze voorwaarden gelden de kosten van het bedrijfsuitje voor het personeel ook niet als extra loon.
Als ondernemer moet u wel een scheiding maken tussen de kosten van het personeel en uw eigen kosten.

Want waar de personeelskosten volledig aftrekbaar zijn, geldt er een beperking op de aftrekbaarheid van de kosten van de ondernemer. U kunt kiezen tussen een aftrek van 73,5 procent van uw kosten, of een aftrek van al uw kosten boven € 4300 per kalenderjaar.

Maak het niet te gek
Er zijn veel ideeën voor bedrijfsuitjes en het aanbod is groot. Bij het plannen van het bedrijfsuitje houdt u natuurlijk rekening met de wensen van uw personeel. Dat kan door hun meningen te inventariseren, maar als de details van het uitje nog even een verrassing moeten blijven moet u dat natuurlijk wel een beetje omzichtig doen. Over het algemeen geldt dat u het beter niet te gek kunt maken. Al te stoere en gevaarlijke uitjes zijn alleen maar leuk voor de grootste durfals en niet voor de rest van het personeel. Daarom dragen ze niet bij aan de gewenste teambuilding. Parachutespringen, bungeejumpen, skispringen en zeekanoën: deze ideeën slaat u dus gerust over.

Verder van huis
Het is een trend om de bedrijfsuitjes verder van huis te organiseren. Werkgevers willen goed voor de dag komen en indruk maken. Op deze manier wint het bedrijf aan status bij het personeel.

Rikco Pardoen.

Leave a Reply